De eXpositie

MildredInnoveren op het kruispunt van Life Sciences en Materials Sciences, dat is de taak van de X-factor-incubator, actief sinds medio 2009. Maar is zo’n bijzondere vorm van innovatie niet ook regelrechte kunst? Vorige maand opende het DSM Innovation Center in het Atrium in Urmond de eerste van een serie opmerkelijke exposities. Ed Rousseau, Business Development manager van de X-Factor-incubator en lid van de DSM kunstcommisie, licht toe.

X-factor

“Een poosje geleden hebben we studenten aan kunstacademies in Shanghai, New York en Maastricht uitgenodigd om ons X-factor-incubator initiatief in kunst vorm te geven. We zoeken naar kruisbestuiving tussen Life Sciences en Materials Sciences. De eerste voorbeelden van winstgevende projecten zijn inmiddels bekend en overgedragen aan andere units. Maar zo’n combinatie kan, vermoedden wij, ook een heel mooie bron van inspiratie voor kunstenaars zijn. En als zij die uitdaging op een aansprekende manier vorm weten te geven, dan kan dat voor onze mensen ook weer een bron van verrijking zijn.”

Het leven

“Een jury die bestond uit de leden van het DSM X-factor team en Catharien Romijn, de DSM kunstcurator, heeft voor deze eerste expositie twee winnaars uitgekozen: Sjoerd Vreugdenhil en Michiel Muijres. Sjoerd componeerde een sculptuur van ceramische deeltjes in de vorm van bloemen – geen twee zijn hetzelfde – die de moleculen symboliseren waaruit het leven is opgebouwd. Michiel bouwde een structuur van 1200 metalen strips die een sterke associatie oproepen met het beeld van de chemische industrie in de zuidelijke regio. De derde kunstenaar die tijdens deze eerste expositie ook acte de presence gaf was Mildred Janssen, Technicum Officer Projects bij DSM Dyneema in Heerlen.”

expositie-1

Goed nagedacht

“De huidige expositie loopt tot aan de zomervakantie. Wij krijgen van onze mensen heel positieve reacties, vooral omdat dit werken zijn waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan. Net als bij de X-factor is hier goed over nagedacht. En, ik wil niet al te hoogdravend overkomen, maar dit is ook goed voor de kwaliteit van de werkplek. Kom maar eens kijken!”

Kunst mondiaal

“Deze expositie is het begin van een verdere verbreiding van kunst binnen DSM. Het werk van de kunstcommissie is tot nu toe beperkt gebleven tot de kantoren Heerlen en Sittard. Maar voor een expanderend bedrijf als DSM moet ook de kunstbeleving in die beweging meegaan. Nu is kantoor Urmond bij de kunst betrokken, daarna volgt Delft, en vervolgens zijn Zwitserland, China en Amerika aan de beurt. Catharien Romijn zorgt onder leiding van de DSM kunstcommissie voor de organisatie. Die commissie vierde overigens haar 25-jarig jubileum afgelopen maand. Rest me Karin Meulenberg, Sandra Coolen en Stephanie Gemeni van harte te bedanken voor hun grote inzet – zonder hun hulp en inzet hadden we dit nooit voor elkaar gekregen.”

expositie-2

Share |

Laat een boodschap achter